Επιλογή των Κατάλληλων Ξύλων

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνετε στην επιλογή των ξύλων που χρησιμοποιούνται για την καύση στα τζάκια και τις σόμπες. Τα είδη ξύλων που χρησιμοποιούνται συνήθως στην Ελλάδα είναι η ελιά, η οξιά, η δρυς και το πεύκο.

Σημαντικός παράγοντας επιλογής είναι η θερμιδική αξία κάθε ξύλου, δηλαδή το ποσό της θερμότητας που εκλύεται από την καύση του. Το μέγιστο ποσό θερμότητας που παράγεται από μάζα 1kg ξηρού ξύλου που καίγεται πλήρως (θερμαντική αξία) κυμαίνεται μεταξύ 3.900–5.100 kcal/kg, ενώ τα ξύλα μεγαλύτερης πυκνότητας διαθέτουν μεγαλύτερη θερμαντική αξία.

Ελιά: Καίγεται αργά, με μικρή φλόγα και μεγάλη διάρκεια καύσης, προσφέροντας οικονομική θέρμανση στον χώρo. Η θερμιδική της αξία είναι περίπου 4.100 kcal/kg.

Δρυς: Ανήκει στα πλατύφυλλα δέντρα, είναι πυκνό και έχει μεγάλο βάρος. Δίνει ωραία φλόγα και μεγάλη διάρκεια καύσης. Η θερμιδική αξία της είναι περίπου 4.700 kcal/kg.

Οξιά: Είναι σκληρό και με μεγάλη πυκνότητα και βάρος ξύλο. Καίγεται πιο γρήγορα από την δρυ. Η θερμιδική αξία της είναι περίπου 4.700 kcal/kg.

Πεύκο: Είναι μαλακό, ανάβει πολύ εύκολα και δίνει μεγάλη φλόγα λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε ρετσίνι, αλλά καίγεται και εξίσου γρήγορα. Λόγω του ρετσινιού έχει υψηλή θερμιδική αξία (4.850 kcal/kg), αλλά δεν προτιμάται συνήθως επειδή καίγεται γρήγορα, «σκάει» και μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσεις φθορές στο τζάκι και αφήνει πολλά κατάλοιπα στην καπνοδόχο.

Προσοχή

• Χρησιμοποιείτε μόνο στεγνά ξύλα. Η υγρασία μειώνει σημαντικά την θερμιδική απόδοση των ξύλων και την ποιότητα της καύσης τους. Ξύλα με υγρασία δεν αποδίδουν σωστά και δεν θερμαίνουν αποδοτικά, ενώ παράλληλα παράγουν ατμούς και έντονο καπνό. Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να προμηθεύεστε τα ξύλα από νωρίς το καλοκαίρι ή ακόμα καλύτερα ένα χρόνο πριν και από χώρους αποθήκευσης όπου είναι στεγασμένοι και καλά αεριζόμενοι. H σωστή αποθήκευση των ξύλων παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή καύση τους.

• Δεν πρέπει να καίτε τίποτα άλλο πέραν του ξύλου στις εστίες. Η ενδεχόμενη καύση συνθετικών προϊόντων ξυλείας (όπως μελαμίνες, νοβοπάν, κόντρα πλακέ), ξύλων βαμμένων ή εμποτισμένων με χημικές ουσίες, καθώς και πλαστικών ή ελαστικών υλικών, επιβαρύνει τόσο την υγεία του χρήστη των εστιών καύσης από ρύπανση του εσωτερικού περιβάλλοντος, όσο και το εξωτερικό περιβάλλον.agogos cadel divamii godin haas-sohn Hergom invicta laudel Nestor-martin-Logo prity logo thermostahl ungaro save vibrok